Türkiye, İspanya ve İsrail'den bir araya gelen ve olağanüstü piyanist Aydın Esen’in caz sahnesinin üç genç yıldızıyla buluştuğu uluslararası grup Ayna Veer.
Ayna Veer, uzayın derinliklerine müzikal bir yolculuk; keşifler ve harikalarla dolu. Neyle karşılaşacağınızı veya gideceğiniz yerin neresi olduğunu bilmiyorsunuz ve öğeler öngörülemeyen şekillerde hareket ediyor. Yine de, her şey doğal bir hisle bir araya geliyor. Siz de bilinmeyene doğru çıkılan yolculuğun keyfine varın.
Ağustos 2000'de JazzTimes dergisi Chick Corea'ya "Sizce dünyanın en iyi piyanisti kim?" sorusunu sormuştu. Corea ise: "Belki çoğunuz onu tanımıyorsunuz ama o bir Türk: Aydın Esen," yanıtını vermişti.
Geleneksel bir caz topluluğu olmayan Ayna Veer, caz dünyasının köklü isimlerinden Aydın Esen’i yeni nesil müzisyenlerle bir araya getiriyor. Elektronik öğelerle birleşerek, gelenekselin ve yeniliğin arasındaki akışkan alanda duran bir deneyim yaratıyor.
Topluluğun en tecrübeli üyesi, uzun kariyeri boyunca Gary Burton, Dave Liebman ve Pat Metheny gibi caz devleriyle çalışarak benzersiz bir Post-Bop tınısı geliştiren, olağanüstü Türk piyanist Aydın Esen. Bulaşıcı enerjisiyle, abartılı ve alışılmadık fikirleriyle müziği beklenmedik yerlere sürüklüyor, grubun sesini şaşırtıcı yollarla şekillendiriyor, herkesi risk almaya ve onlardan ne çıkacağını görmeye itiyor.
Öte yandan, yeni oluşan genç topluluk, New York, Amsterdam, İstanbul, Havana ve daha pek çok uluslararası projede performans sergileyen Barselonalı alto saksofoncu Vernau Mier'i içeriyor. Saksofon ve elektronik unsurların birleşimiyle üretilen akustik ve işlenmiş sesleri bir araya getiren Vernau, bunları genişletilmiş bir saksofon tekniği gibi kullanıyor. Daha uzun notalar çalarak grubun geri kalanının yoğunluğunun üzerinde yüzen bir alan yaratan Vernau, kaosun üstüne köprüler kurarak diğer unsurları bir araya getiren kapsayıcı melodiler yaratıyor.
Yine Barselona'dan davulcu Eric Valle, bir davulcunun geleneksel rolünü sürdürmekle yeni fikirler getirmek ve diğerleriyle diyalog kurmak arasındaki dengeyi koruyor. Grubun diğer üyelerinin girdilerini alarak onların parlamasına zemin hazırlıyor. Eric, fikirlerin çiçek açması için yaratıcı bir alanı besleyen enerjik ve akışkan bir temel yaratıyor.
Grubun sonuncu fakat bir o kadar da önemli üyesi ise Nadav Erlich. Kontrbasa karşı melodik yaklaşımı, armonileri yaratıcı motiflere ve ezgilere dönüştürüyor. Geleneksel armoni standardını takip etmek yerine, tansiyon yaratmak ve sonra onu serbest bırakmak için ritmik aralıklar kullanıyor.
Birçok buluşmanın ardından kolektif ilk albümlerini kaydetme kararı aldı. Kayıt, Vernau Mier ve Eric Valle'nin bestelerinin yanı sıra, her üyenin estetiğini yansıtan, müzikle ve grupla uzlaşan serbest doğaçlama anlarından oluşan bir seçki içeriyor. Bu albümü bu kadar özel kılan unsurlardan biri de bu: serbest doğaçlama yaklaşımı. Tek başına doğaçlama yapan bir solist fikrini yıkmak ve bunun yerine tüm grubun serbest doğaçlamada kolektif olarak üst üste katmanlar inşa etmesi.
Birbirlerinin hareketlerinde akan bu albüm, birlikte hareket eden ancak sürekli olarak şekil, renk ve mesafe değişen unsurların öngörülemeyen dansına tanıklık ediyor.
The best pianist in the world? If you ask Chick Corea, it's Aydın Esen
- Cornucopia
Ayna Veer, un viaje musical al espacio exterior con Aydin Esen
- Canción a Quemarropa
Vernau Mier - alto saxophone & effects
Aydin Esen - piano & synths
Nadav Erlich - double-bass
Eric Valle - drums
Mix by Benjamin Gut
Master by Daniel Dettwiler
Idee und Klang Studio, Basel
Produced by Vernau Mier and Eric Valle
Recorded at Jazzcampus Studio by Daniel Somaroo
Design & Artwork by Daniel Roeli