Un viatge musical a l’espai exterior

Ayna Veer album cover

Des d’Istanbul, Tel Aviv i Catalunya, el grup internacional Ayna Veer, amb el prodigiós pianista Aydın Esen i tres joves talents de l’escena del jazz, ha presentat el seu primer disc el 9 d’abril del 2021. A la formació, se’ls ha concedit la beca Residències Internacionals, dins el Programa de suport a la creació de La Marfà, i realitzarà una residència a Girona a la tardor del 2021.

 

Ayna Veer proposa un viatge musical a l’espai exterior, ple de descobertes i meravelles. No saps què hi trobaràs ni quina és la teva destinació, i sembla que tot es mou de manera impredictible. Malgrat això, tot es combina amb naturalitat; només cal deixar-se portar i gaudir del viatge al desconegut.

 

Quan a l’agost del 2000 la revista Jazztimes li pregunta a Chick Corea: “Qui creus que és el millor pianista del món?”, Corea respon: “Potser molts de vosaltres no el coneixeu, però és un pianista turc: Aydın Esen”.

 

Sense ser una formació de jazz tradicional, Ayna Veer uneix la nova generació de músics amb una figura tan establerta en el mon del jazz com és Aydın Esen. La integració  d’elements i sons electrònics dona lloc a una experiència que s’ubica  en un espai que oscila entre la innovació i la tradició.

El membre amb més experiència de la banda és, doncs, Aydın Esen, un pianista excepcional que al llarg de la seva carrera ha desenvolupat un llenguatge Post-Bop únic, i ha treballat amb gegants del Jazz com ara Gary Burton, Dave Liebman o Pat Metheny. Amb una energia encomanadissa i amb idees exepcionals, inusuals i extravagants, empeny la resta del grup a prendre més riscs, conduint la música cap a llocs sorprenents.

 

A l’altra banda, la nova constel·lació de joves inclou Vernau Mier, saxofonista de Girona, actiu a diferents projectes internacionals, que l’han portat a actuar en ciutats com ara Nova York, Amsterdam, Istanbul o l’Havana, entre d’altres. Utilitzant una combinació de sons acústics i processats, a través d’una cadena de processadors d’efectes, Vernau utilitza l’electrònica com una tècnica estesa del saxo. Amb les seves notes llargues, construeix un espai eteri per sobre de la densitat de la banda, creant melodies que uneixen a tots els elements, formant ponts per sobre del caos. 

El bateria Eric Valle, de Barcelona,  ​​manté  un equilibri entre el paper tradicional del bateria i l’aportació de noves idees, generant un diàleg musical constant. Sovint, agafa les aportacions dels altres membres de la banda i prepara el terreny per fer-les brillar. A través d’una base enèrgica i fluida, construeix un espai creatiu que permet que les idees floreixin. 

Per últim, completa la banda Nadav Erlich, contrabaixista israelí. La seva personalitat melòdica transforma les harmonies en textures generant i alliberant tensió mitjançant intervals rítmics i formant melodies que fugen de la interpretació tradicional de l’harmonia. 

 

Després de diverses trobades, el col·lectiu va decidir gravar el seu primer disc. L’enregistrament compta amb composicions de Vernau Mier i d’Eric Valle, a més d’una selecció de moments musicals improvisats que reflecteixen l’estètica de cada membre de la formació i el seu compromís amb la música i la banda. Aquest és un dels elements que fa que aquest disc sigui tan especial: la manera lliure d’enfocar la improvisació. Es fuig de la idea d’un solista que improvisa sol per construir una improvisació lliure com a col·lectiu, afegint capes l’una sobre l’altra.

 

Endinsant-se en el viatge musical que ens mostra Ayna Veer, aquest àlbum és testimoni d’una dansa imprevisible d’elements que evolucionen junts, però canvien constantment de distància, forma i color.

Secret Wildflower

second single

high resolution cover

download mp3

Trip to H

first single

high resolution cover

download mp3

Ayna Veer

release April 9, 2021

high resolution cover

download mp3 in zip

Vernau Mier - alto saxophone & effects

Aydin Esen - piano & synths

Nadav Erlich - double-bass

Eric Valle - drums

 

Mix by Benjamin Gut
Master by Daniel Dettwiler
Idee und Klang Studio, Basel

 

Produced by Vernau Mier and Eric Valle

 

Recorded at Jazzcampus Studio by Daniel Somaroo
Design & Artwork by Daniel Roeli